Over Archipel

Kunstenaarsinitiatief Archipel is een verzameling creatieve geestverwanten die als eilanden bij elkaar liggen, die soms solo bestaan, maar ook verbonden zijn door wateren die uitwisseling mogelijk maken.

Archipel realiseert diverse soorten exposities, maar in het bijzonder exposities die thema’s rondom ‘place’ belichten. Het begrip place gaat over collectieve ruimtes – fysieke ruimtes in stedelijke en landelijke gebieden die betekenis hebben en (ontwerp)aandacht verdienen. Het afbeelden of uitbeelden van een plek kan voor zoveel meer staan dan alleen de weergave. Voor kunstenaars zit het hem in de observatie en interpretatie van de interactie tussen mens en plek, plekken van persoonlijke of collectieve betekenis.
De kunstenaars van Archipel verdiepen zich met hun werk in de relaties tussen mens en hun omgeving. Ze onderzoeken en geven uitdrukking aan de vermenging van plek en bijvoorbeeld identiteit, perceptie, herinnering en beweging. Kunst dat iets zegt over de combinatie ‘place’ en ‘zijn’. Het zijn maatschappelijke thema’s die vandaag de dag relevant zijn, waarbij de blik van een kunstenaar verhelderend en verfrissend kan zijn.

We willen het publiek kennis laten maken met diverse stijlen, vormen, maten en prijzen van kunst uit de regio Amersfoort en daarbuiten. Werk van kunstenaars met verschillende culturele achtergronden en opleidingen is bij ons vertegenwoordigd, evenals zowel ruimtelijk als teken-, schilder- en grafische werk.

Als stichting zonder winst oogmerk is het voornamelijk een intermediair tussen kunstenaars en kopers. De stichting is tevens een plek voor kunstenaars om elkaars ontwikkeling te ondersteunen. Want als beroepskunstenaar zit je wellicht op je eigen eiland, maar samen zijn we een mooie archipel.